Houten meubels zijn stijlvol, elegant en passen in elk soort interieur. Om je houten meubels mooi te houden, is het belangrijk om er zorg voor te dragen. Door het hout te beschermen, verzorgen en te voeden, blijft het er mooi en altijd als nieuw uit zien. Hoe jij ervoor kunt zorgen dat het altijd lijkt alsof jouw meubels nog maar net uit de winkel komen, lees je hier.

Vleugje magie

Door je houten meubels in te strijken met houtolie of meubelolie, zorg je met één laagje van deze olie voor de bescherming en kleuring van je hout. Je beschermt je dierbare meubelen zo niet alleen tegen slijtage, maar ook tegen koude, warmte, water en wind. Met houtolie bescherm je trouwens meer dan alleen je meubels. Ook houten trappen, vloeren, deuren en andere houten meubels worden door dit ene laagje magie omgetoverd zodat ze er weer als nieuw uitzien. Ook wanneer je een houten terras of houten tuinmeubels hebt, kun je er houtolie voor gebruiken om ze te beschermen. Je hoeft je meubels niet vaak met meubelolie te behandelen om toch een mooi resultaat te verkrijgen. Door gebruik te maken van kwalitatieve meubelolie, is één laagje ervan voldoende om voor een lange tijd te zorgen dat je meubels er weer als nieuw uitzien en gezelligheid uitstralen.

Voordelen van olie als bescherming voor je hout en voor je meubels

Door te kiezen voor houtolie om je meubels te mooi te houden, kies je voor een natuurlijke manier om je hout te beschermen en te behandelen. De olie zorgt ervoor dat je de natuurlijke houtkleur van je meubelen kunt verbeteren en je je meubels tegelijkertijd beschermt tegen slijtage, vocht, insecten en andere elementen die schade zouden kunnen aanbrengen aan je houten meubilair. Je kunt meubelolie zowel op onbehandeld hout gebruiken als op hout dat al afgewerkt is. Omdat houtolie er voor zorgt dat het hout van je meubelen flexibel blijft, zullen je meubels minder snel barsten en splijten. In tegenstelling tot vernis, laat meubelolie geen dikke, zichtbare laag achter. Integendeel, de olie zorgt ervoor dat de natuurlijke schoonheid en kleur van het hout verbeterd worden.

Voorzorgsmaatregelen

Wanneer je aan de slag gaat met houtolie of meubelolie, zijn er aantal dingen die je in acht moet nemen. Zo kan het nodig zijn om onbehandeld hout te schuren voor je er olie op gaat aanbrengen. Zo bevorder je een gelijkmatige absorptie van de olie. Hou er rekening mee dat ook olie tijd nodig heeft om te drogen. Hoe lang deze droogtijd duurt, hangt een beetje af van olie tot olie. Sommige soorten houtolie kunnen ook een specifieke geur hebben tijdens het uitharden. Dat is perfect normaal. Zorg wel voor voldoende ventilatie. Lees sowieso de instructies van de fabrikant voor je met meubelolie of houtolie aan de slag gaat.