Heb jij een houten tafel waar je onwijs gek op bent? Dan is het logisch dat je hier extra voorzichtig mee om wilt gaan. Zo voorkom je dat er vlekken en beschadigingen ontstaan aan de tafel en kan deze lang mee. In dit artikel geef ik je drie laagdrempelige tips hoe jij ervoor kunt zorgen dat jouw tafel goed beschermd is tegen vlekken.

Zet de tafel in de lak of olie

Allereerst kun je ervoor kiezen om je houten tafel te lakken of in de olie te zetten. Hierbij breng je een soort beschermlaag aan over de tafel die ervoor zorgt dat vuil er niet meer in kan trekken. Wanneer je daarna bijvoorbeeld je drinken laat vallen over de tafel hoef je niet meteen in de stress te schieten. Olie heeft hierbij voor veel mensen de voorkeur omdat dit de charme van het meubel het meest in stand houdt. Lak wordt dikker aangebracht, waardoor dit de charme iets kan verminderen.

Gebruik een tafelkleed of tafelzeil

Wanneer je de tafel in originele staat wilt laten omdat je niet in de weer wilt met lak en olie, dan kun je ervoor kiezen om de tafel op een andere manier te beschermen. Een tafelkleed kopen is hierbij bijvoorbeeld een goede optie. Deze leg je over de tafel heen waardoor vuil niet direct op de tafel komt. Is het tafelkleed vies, dan kun je deze gewoon wassen en weer opnieuw gebruiken. Let wel op: tafelkleden zijn van stof gemaakt. Wanneer je iets vloeibaars of vettigs laat vallen op het kleed, dan is het zaak om zo snel mogelijk toch de tafel schoon te maken. Dit kan namelijk snel door het kleed heen dringen en alsnog op de tafel terecht komen. Een alternatief hiervoor is een tafelzeil, hier blijft het vuil op liggen en deze zijn ook verkrijgbaar in een transparante kleur.

Gebruik placemats en onderzetters

Wil je niet een heel tafelkleed gebruiken? Dan is het gebruik van placemats en onderzetters wel echt een aanrader. Dit beschermt dan wel niet de hele tafel, maar wel het gedeelte waar je op dat moment gebruik van maakt. De kans is hierbij echter wel groter dat je per ongeluk alsnog naast het placemat of de onderzetter knoeit. Dit is natuurlijk erg zonde voor de tafel, maar aan de andere kant is het ook belangrijk dat je gewoon kunt leven in je woning zonder dat je hier constant alert op moet zijn.